ADIF preveu enllestir la nova estació de Parets a principis de 2026

Així ho anunciaven dimecres a la tarda en una reunió amb el veïnat de la zona

Societat

ADIF preveu enllestir la nova estació de Parets a principis de 2026
ADIF preveu enllestir la nova estació de Parets a principis de 2026

La nova estació de tren de Parets podria estar activa a principis de l'any 2026. Aquesta és la previsió amb què compta l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (ADIF), tal com ho explicaven dimecres a la tarda en una roda de premsa i una posterior reunió amb el veïnat de la zona que es va celebrar a la Sala Polivalent Volta.

La vicealcaldessa, Casandra Garcia, destacava que "els timings ja estan bastant compromesos" i que "el projecte executiu ja està gairebé definit".

En aquesta línia s'adreçava el director de projectes de la xarxa convencional d’ADIF, Miguel Leor, qui recordava que amb el desdoblament de l'R3 entre Parets i la Garriga ja havien previst fer remodelacions en totes aquestes estacions. Amb tot, a finals del 2019 van rebre una proposta de l'Ajuntament de Parets per canviar l'estació actual, una idea que van valorar positivament i que el 2021 ja comptava també amb la participació de la Generalitat.

D'aquesta manera, ADIF, Govern català i Ajuntament de Parets estan treballant coordinadament per fer realitat un equipament totalment nou, sobre una llosa d'uns 100x40 metres, i que tindrà un cost d'uns 17,8 milions, que serà cofinançat per totes tres administracions –un 60,22% el pagarà ADIF, i consistori i Generalitat assumiran un 19,89% cadascun–.

Leor va explicar que ja està feta "la maqueta del projecte constructiu" i que el projecte podria aprovar-se "en el primer semestre d'aquest any". La següent passa seria la licitació de les obres, que tenen un període d'execució estimat d'uns 24 mesos. D'aquesta manera, el director de projectes d’ADIF confiava que l'estació "podria estar en funcionament als primers mesos de 2026". De fet, els fons europeus amb què compta l'obra tenen una data límit d'execució del mes de juny del 2026.

El secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, assenyalava que és "un bon exemple la presència de tres administracions disposades a treballar per un objectiu comú" i remarcava que la nova estació, que comptarà amb un centenar d'aparcament, oferirà servei als ciutadans de Parets així com als de l'entorn, principalment de la Vall del Tenes. "Hem d'aconseguir que les estacions siguin intermodals, que siguin punts d’arribada de gent que es desplaça en vehicle particular per pujar al tren", afegia Sanglas.

Es pagarà l'estació?

El consistori va convidar el veïnat dels carrers més propers a la zona d'actuació, perquè coneguessin en quin estat es troba el projecte. En acabar l'explicació, va ser el torn perquè hi compartissin els seus dubtes, i un d'ells va ser el del possible pagament del pàrquing.

La regidora d'Urbanisme, Rosa Martí, va assegurar que "si no serà gratuït, seran uns preus molt assequibles; però això s’ha de negociar i dependrà de l’acord al qual s'arribi". Tant ella com en Marc Sanglas asseguraven que la majoria de places haurien de ser destinades als usuaris del tren. Sanglas, alhora, remarcava que com que en aquest cas els aparcaments tindran diverses titularitats "seran les encarregades de gestionar-ho qui ho decideixin".

Tot i que la sessió estava enfocada a la nova estació, el desdoblament de l'R3 també generava molta inquietud entre els assistents, i el Miguel Leor va afirmar que "el desdoblament i la construcció de l'estació són dos projectes independents i aniran en paral·lel, i poden convergir o no". De fet, actualment ja s'està treballant en el desdoblament amb tasques vinculades a serveis de gas o llum, entre d'altres, i l'obra civil –que serà més visible per a la ciutadania– podria arrencar aquest estiu.

Edicions locals