Només dues parades obertes al Mercat Central de l'Eixample

El Mercat de Parets està en hores baixes i considera que l'Ajuntament hi hauria d'aportar el seu gra de sorra tot i ser un negoci privat

Economia

Només dues parades obertes al Mercat Central de l'Eixample
Només dues parades obertes al Mercat Central de l'Eixample

Ja fa anys que la salut del Mercat Central de l'Eixample és preocupant. Actualment, són només dues parades les que es mantenen obertes en aquesta plaça que, tot i que el 2014 va intentar revertir la mala situació, només va aconseguir una remuntada temporal.

La Monica Alemán Pérez, propietària de la Polleria Hueveria Margarita, lamenta que el mercat està "gairebé abandonat" i considera que la proliferació de supermercats els ha anat a la contra. "Van començar posant l'Aranda, que ara és el Sorli Discau; i després el Mercadona, que també ens va fer mal", diu Alemán, qui considera que hi caldria "més ajudes" perquè es pogués reactivar el mercat.

Per la seva banda, per part de Carns Roca –l'altra parada que encara queda activa–, la Marga Roca explica que fa gairebé una dècada, quan estaven en una situació desoladora com l'actual amb només tres parades obertes, van aconseguir reactivar-lo, tot i que no va durar gaire: "El 2014 es va fer una reobertura gairebé general. Va haver-hi gent que potser estava a l'atur i que va intentar obrir, però en només dos anys van anar tancant tots".

La Paquita Garcia, també de Carns Roca, explica que un dels motius pels quals no va reeixir aquell intent de revitalitzar el mercat és perquè "molts dels negocis que es van posar en aquella època no van ser de gent del sector. Si poses una fruiteria i no ets fruiter, és molt complicat".

Les dificultats econòmiques per obrir un negoci són un altre dels factors que, segons les propietàries de Carns Roca, fan que el mercat estigui gairebé buit. "Aixecar un negoci avui en dia no és gens fàcil i les ajudes són nul·les. Has d'estar preparat per perdre molts diners d'entrada, i un petit negoci no pot perdre diners d'entrada, perquè aquests diners són per menjar", explica Garcia, mentre que Roca afegeix que per activar qualsevol empresa "has de fer una gran inversió i estar disposat a estar dos, tres o quatre anys sense tenir guanys, més aviat pèrdues".

La Margarita Roca també assenyala que a totes aquestes dificultats s'hi suma "que l'estat del mercat no és el que ens agradaria i que la filosofia de consum d'avui també ha canviat, la gent vol aparcar a la porta del centre comercial i tenir-ho tot a l'abast".

Municipalitzar o ajuts per reactivar: quin futur té?

El Mercat de l'Eixample –actiu des de la dècada dels 80– és privat i l'edifici i zones comunes són propietat dels titulars de les parades. Les propietàries de Carns Roca tenen clar que la municipalització o la construcció d'un nou mercat serien bones solucions per acabar amb el mal estat de l'edifici. "Està molt clar què es podria fer: o que vingui un gran inversor, ho compri tot i hi faci comerç; o que l'Ajuntament ens digui: 'Surtin d'aquí, ho expropiem, fem un mercat o unes botigues a baix i a dalt posem pisos'", diu la Paquita Garcia. La Marga Roca també recorda que fa molts anys s'havia parlat de l'adquisició per part de l'Ajuntament. "Hi va haver algun projecte, però crec que esperen que tanquem per fer-ho, perquè llavors serem més barats. Ara encara valem alguns calés, perquè estem oberts", afegeix la Marga Roca.

L'Associació de Serveis i Comerç de Parets del Vallès (ASIC) considera que fer reviure el mercat és clau per al municipi. Així ho explica el Miquel Acosta, vocal de l'ASIC, qui explica que va viure "l'auge del mercat" perquè el pare hi va tenir parada, i indica que en aquell moment "totes les botigues de l'entorn estaven obertes i també a les galeries Monistrol no hi havia res tancat. Hi teníem de tot, era un centre comercial i el barri era ben viu". Acosta assenyala que "el centre neuràlgic de l'Eixample és la plaça Doctor Trueta i el mercat és el pilar de la zona" i creu que per aquest motiu l'Ajuntament hi hauria de posar el seu granet de sorra. "O que pagui el lloguer durant un any als nous negocis, o que doni algun ajut per reactivar o que faci un acord amb el mercat perquè l'Ajuntament en faci la reforma, ja que donaria molta vida al barri".

Què proposen els partits per al futur del mercat?

El Mercat Central de l'Eixample, que està gairebé en desús, és un dels temes que ocupa línies d'alguns programes electorals dels partits polítics del poble. Diverses formacions parlen de municipalització amb l'objectiu que acabi esdevenint un mercat local o perquè esdevingui un equipament d'entitats. D'altres partits, com el PSC, Ara Parets ERC o Sumem Esquerres no en fan cap proposta explícita. "El mercat no és municipal, és privat, i l'Ajuntament no pot fer-hi res", diu Jordi Seguer, d'Ara Parets ERC.

  • Parets per la República: Negociar amb els propietaris del Mercat Central de l'Eixample un nou projecte per dinamitzar-lo. La nostra proposta és convertir-lo en un espai de productes de proximitat on comprar productes de qualitat i poder anar a fer el vermut. Aquest és el tercer punt de l'apartat de Comerç Local del programa de Parets per la República. "Tenim clar el projecte que volem, tenim clar que trucaríem els propietaris només entrar a govern, però no depèn 100% de nosaltres perquè no és municipal", explica el partit, que també destaca que la iniciativa no li faria una competència directa al comerç local i recalca la importància de generar un espai de vermutejar, ja que "ajudaria a donar vida al poble i a què la gent s'hi quedés els caps de setmana".
  • Ciutadans Parets: Ciutadans aposta per disposar d'un mercat municipal que substitueixi l'actual, que és privat. La seva principal idea és que el consistori compri l'edifici i que aquest serveixi com un equipament per a les entitats del municipi. Paral·lelament, aposta perquè l'Ajuntament també compri el solar buit que hi ha a la cantonada dels carrers Monistrol i Ramon i Cajal (a 3 minuts de distància caminant de l'actual) per construir-hi un mercat municipal. Tot plegat ho farien oferint ajuts per promoure que veïns de Parets hi puguin obrir parades. En cas que aquesta proposta no fos viable econòmicament, el partit taronja considera que cal que l'Ajuntament doni ajuts per facilitar que els paretans puguin reobrir les parades que actualment estan tancades.
  • Per part de Parets En Comú Podem, la seva proposta és "reutilitzar l'espai del Mercat Central de l'Eixample per convertir-lo en un espai públic de comerç local gestionat pel mateix Ajuntament". És a dir, apostem per la municipalització del mercat, tot i que la seva execució podrà reeixir "en funció de com estigui la caixa pública", apunten. L'espai seria, per tant, gestionat per l'Ajuntament de Parets del Vallès i el partit considera que caldria oferir ajudes fiscals per fomentar la posada en marxa dels negocis. En aquest sentit, asseguren que la municipalització seria una oportunitat de negoci per a molts emprenedors i per cobrir llocs de feina amb jovent paretà.

Edicions locals