Martorelles i Santa Maria, dues realitats

El resultat de les eleccions municipals a Martorelles ha estat clar i contundent. La victòria d'ERC per majoria absoluta, amb 7 dels 11 regidors i un 54,10% dels vots, deixa poc espai a l'especulació, sobretot si el partit que el segueix, el PSC, ha tret 2 regidors i el 14,34% dels vots. El resultat ha estat poc sorprenent, es veia venir, en definitiva ha estat la conseqüència d'un treball ben fet i ben explicat, buscant la complicitat de veïns i entitats.

A Martorelles ha guanyat per majoria absoluta folgada un partit d'esquerres, republicà i independentista que no ha amagat cap d'aquests atributs, ans tot el contrari. ERC de Martorelles va jugar fort l'1 d'Octubre, i ho ha fet també en la lluita per la llibertat de presos polítics i exiliats, i en la defensa dels drets polítics fonamentals i la democràcia. Tot això en un context local que no és simple ni monolític. No hem d'oblidar que a Martorelles les eleccions autonòmiques del 2017 les va guanyar Ciutadans amb 928 vots (29,41%), si bé ERC ja va ser la força més votada a Generals del 28 d'abril de 2019 amb 726 vots (24,4%).

A Santa Maria de Martorelles la situació és més complexa. La candidatura Santa Maria En Comú Guanyem ha tret la majoria relativa  amb 3 regidors i 203 vots (40,4%). Amb diferent nom, representa la candidatura que ha estat governant a Santa Maria de Martorelles amb majoria absoluta de 4 regidors durant el darrer mandat. La segona força més votada és ERC amb 2 regidors i 174 vots (34,32%). I la tercera Fem Santa Maria, una plataforma sota l'aixopluc de Junts x Catalunya, que ha tret 2 regidors i 123 vots (24,26%).

Santa Maria en Comú ha viscut amb el llarg i persistent rumor de "plego" i de no presentar-se a la reelecció, dels fins dissabte alcalde en funcions, que ha actuat més d'alcalde "emèrit" que d'alcalde real. Un altre aspecte a destacar ha estat la gestió del Procés i l'actitud davant de l'1 d'Octubre i posterior lluita per la llibertat de presos i exiliats polítics.

És precisament a partir de l'1 d'Octubre quan es crea una plataforma que pretén desenvolupar un programa de govern i una candidatura d'unitat. Finalment el que volia ser una candidatura única es converteix en dos: ERC i Fem Santa Maria, que finalment governaran en coalició al municipi.

Edicions locals