Qui ha trencat el pacte municipal del govern a Parets?

Casandra Garcia, Rosa Martí i Lluís Moreno. Regidors/es de Sumem Esquerres a Parets

L’Assemblea de Sumem Esquerres a Parets, després d’un any i mig de govern en pacte amb Ara Parets Esquerra Republicana i Parets per la República-Junts per Catalunya, ha decidit per votació unànime que, donat l’incompliment sistemàtic dels acords assolits amb la formació d’Esquerra Republicana, l’actual (des)govern no podia continuar. Per respecte als nostres votants, i a tots els veïns de Parets, i per ètica, creiem que no podíem seguir com fins ara i que calia canviar la situació a la qual ens ha empès les actuacions de l’alcalde d’ERC.

El projecte de Sumem Esquerres a Parets el vàrem iniciar amb molta il·lusió, que es va reforçar quan es va fer evident, segons els resultats de les últimes eleccions municipals, que ningú tenia la majoria i nosaltres érem (i som) la clau per formar el govern local. Seguit de les eleccions, podent pactar amb Esquerra Republicana o bé amb el Partit Socialista, vàrem optar per un acord de govern amb els primers, apostant pel canvi que demanàvem.

Però el temps ens ha demostrat que els interessos que deien tenir la gent d’Esquerra no eren tals. Això no ha facilitat gens aquesta entesa, cosa que ha portat a una pèrdua de la confiança entre regidors i regidores. El pitjor ha estat la vulneració sistemàtica del pacte subscrit i amb la forma de governar de l’alcalde que ha demostrat no estar capacitat per aquesta tasca. El seu comportament controlant l’estructura municipal (fins al punt d’arribar a prohibir que determinats tècnics parlessin amb altres tècnics i càrrecs electes), prioritzant les queixes a les xarxes socials com a eina de govern en lloc de planificar de manera ordenada les actuacions, ha fet impossible poder portar a terme una tasca de govern coherent. Ha estat més preocupat per les xarxes socials i les fotos que per millorar Parets. Del que desgraciadament la planificació de la rua dels reis n’és només un trist exemple d’un ús dels recursos municipals per intentar un lluïment personal.

Hem de ser sincers, tot això fa temps que ho vèiem, però també érem fidels als principis que varen impulsar l’acord. Per això és que hem intentat reconduir la situació en múltiples ocasions, fent reunions on cercar i trobar consensos, treballant intensament per a reconstruir els ponts trencats, però els acords presos eren sistemàticament ignorats a posteriori des de l’alcaldia, fent aquesta tasca inútil i frustrant.

Els tres regidors de Sumem Esquerres a Parets, a la vista de tot el que anava passant vam elevar a l’Assemblea de Sumem Esquerres a Parets el que havíem de fer com a col·lectiu i com a resultat s’ha acordat finalitzar l’actual govern i cercar-hi una alternativa. Som conscients i sabedors de la força que ens va donar els resultats de les eleccions, ja que som claus per formar majoria de govern. És la força dels vots, la voluntat popular i la democràcia allò que tothom ha de respectar. Qui no té majoria i vol governar ha de pactar i pactar vol dir ser lleial. Qui no és lleial traeix el pacte. El pacte amb la ciutadania. La manca de lleialtat per part de l’alcalde d’Esquerra és el que ens ha portat a cercar alternatives de govern, a l’haver trencat aquest, l’acord assolit inicialment.

Tots i totes sabem que governar no és fàcil, que cal empatia, cal il·lusionar a polítics, tècnics i ciutadans amb projectes engrescadors, i cal també prendre decisions cada dia. I sobretot des de l’alcaldia cal donar corda i confiança als regidors i regidores per empènyer els projectes de poble. Cal sempre sumar per avançar, no fer-ho fa molt difícil l’entesa. Les lluites per espais de poder són legítimes en campanya electoral però no després d’un pacte. Després d’un pacte és prioritària la lleialtat i no posar bastons a les rodes als teus socis de govern. No estar gelós dels seus assoliments que beneficien a tot el poble. Esquerra, i especialment el seu Alcalde, han estat treballant per darrere del pacte en clau electoral, i això ha conduït a situacions límits, i a friccions que han fet perdre moltes energies i redunden en un mal servei a la ciutadania, que sempre, i per sobre de tot, creiem que ha de ser la prioritat absoluta.

Tot plegat és el que ens ha portat al fet que ara per ara veiem necessari una nova alternativa, perquè el que tenim fins ara no ha funcionat, ni funciona per deslleialtats i egos personals. No és necessari fer ara i aquí cap relat puntual i detallat de tot el que ha passat, perquè nosaltres volem formar part del govern local per sumar: fer tot el que pugem perquè els nostres veïns i veïnes visquin millor.

Fidels al que havíem explicat a la campanya i al nostre projecte únicament pel municipi de Parets, volem que els projectes que teníem en el programa siguin el nostre full de ruta. La nostra ambició política no va més enllà de l’àmbit local a diferència d’altres que cada dia treballen per objectius més enllà del poble i cercant altres metes més llunyanes.

No podem demanar que compartiu la nostra decisió, però almenys és important que tothom en pugui entendre els motius. Esperem això sí, que ens feu costat en el nou projecte que encetem perquè aquest és el projecte de Parets, el poble què compartim. El lloc on vivim i del que ens sentim orgullosos.

Casandra Garcia, Rosa Martí i Lluís Moreno

Regidors/es de Sumem Esquerres a Parets

Edicions locals