'Give peace a chance'

Psiquiatra

Digueu-me somiatruites. És una frase a què donava voltes aquests últims dies.
Somniar despertes és un acte de llibertat que ens ajuda en alguns moments. Fer volar la imaginació fa que el nostre cervell desencadeni reaccions emocionals que ens fan sentir millor.
La paraula somiatruites, però, es defineix com una persona visionària o que s'il·lusiona fàcilment amb coses impossibles o estranyes, i me l’aplicava  a mi mateixa amb aquesta trista consciència de voler coses impossibles.
Però tant i fa. Deixeu-me somniar impossibles en unes poques ratlles. Deixeu-me somniar en un món sense guerres on els exèrcits i les armes ja no tinguin sentit i la pau sigui un altre pa de cada dia. On el govern més bàsic sigui la responsabilitat de cadascuna governant-se a si mateixa, en la lluita de cada dia per cada cosa que ens fa més felices, més lliures i més amigues de l’amistat entre  veïns.
“Imagine”... L’atzar i les ones hertzianes em van dur aquesta cançó en la veu de John Lennon: “Imagina que no hi ha estats, res pel que matar o morir i cap religió tampoc. Imagina tota la gent vivint la vida en pau. Pots dir que soc un somniador, però no soc l’únic. Espero que algun dia t’uneixis a nosaltres i serà com un sol món”. I segueix convidant-nos a imaginar que no hi ha enveges ni fam, només homes i dones vivint amb germanor.
Les guerres s’han succeït sense parar en tota la història de la humanitat des de l’Edat de Pedra. Ian Morris, historiador especialista en cultura clàssica i Arqueologia diu que l’home no ha sabut trobar un sistema alternatiu que funcioni millor per crear societats millors i més segures, però també apunta que creu que amb el temps les guerres acabaran amb si mateixes, però que encara tenen un rol en el món.
Mentrestant, tal com pregunta Bob Dylan en memorable cançó: “Quantes vegades encara les bales de canó han de volar abans de caure per sempre? Quantes morts es necessitaran encara per adornar-nos que ja ha mort prou gent? La resposta, amic meu, està surant en el vent.”
Recordem també una frase d‘Albert Einstein: "La pau no es pot aconseguir mai per la força".
Acabo el meu somni d’impossibles amb la frase que sonava a l’uníson a les ràdios europees fa una setmana demanant la pau a Ucraïna amb una altra cançó de John Lennon: “All we are saying is Give Peace a Chance”

 

Edicions locals