Mollet avança amb els Next Generation
Regidor del PSC de Mollet. Regidor d'Educació
El cicle Diàlegs per a la transformació de les ciutats, que organitza l’Ajuntament de Mollet del Vallès, representa una magnífica oportunitat per imaginar i construir el Mollet del futur, en un moment on la pandèmia ha canviat la nostra societat en profunditat i, per tant, cal que la nostra ciutat s’adapti a aquesta nova realitat. Aquesta setmana el debat va ser al voltant de la mobilitat sostenible i l’espai urbà.
A Mollet, la mobilitat sostenible està clarament influenciada pel bon disseny urbanístic de la ciutat, una ciutat compacta en la qual ara ja fem més del 80% dels desplaçaments urbans a peu. Quan es parla a nivell europeu de la ciutat dels 15 minuts, podem dir que Mollet ja ho és. Tot i això, la nostra voluntat és seguir millorant. Fa no res, hem rebut una molt bona notícia: ens han atorgat 2.135.881 € dels fons europeus Next Generation per millorar la mobilitat sostenible a la ciutat amb 4 línies d’actuació: vianalització de l’entorn de l’església, ampliació dels carrils bici, millora de l’accessibilitat en més de 90 punts, així com la compra d’un autobús elèctric. Uns fons que permetran a la ciutat fer un salt endavant, i que han estat producte d’una molt bona feina del conjunt de treballadors i treballadores de l’Ajuntament.
En aquesta línia, i precisament per potenciar encara més els desplaçaments a peu i els espais de salut, també hem apostat per un projecte Next Generation en l’àmbit de la biodiversitat, que potenciï els “itineraris urbans saludables”: carrers més verds i saludables que connectin els dos grans espais naturals de la ciutat com són Gallecs i el riu Besòs. L’Ajuntament té clar el full de ruta: impulsarem el projecte, tant si venen els diners d’Europa com si no. Això sí, amb Europa es farà abans.
I si parlem de mobilitat sostenible, un àmbit absolutament relacionat en el qual estem treballant és en la millora de la qualitat de l’aire. Fa uns dies presentàvem la Memòria 2021 de la Qualitat de l’Aire a Mollet, un exercici de pedagogia i transparència per mostrar les dades i el treball del 2021 a la ciutadania. Treballem en 3 eixos: la millora de les dades disponibles (durant el 2021 vam instal·lar un nou sensor al costat de l’Ajuntament), el reforç de la mobilitat sostenible i l’ampliació del verd urbà.
Però com sabeu, l’aire no té fronteres, i cal que aquests esforços siguin compartits per totes les administracions públiques. És per aquest motiu que hem demanat la reducció de velocitat a les principals vies de comunicació que envolten la ciutat, l’AP7 i la C17. I, òbviament, cal que totes les administracions avancem plegades cap a la millora i potenciació del transport públic.