Volem bancs inclusius
Membre de la Comissió de Jubilats i Pensionistes de Mollet
Molts de nosaltres ja estem acostumats a utilitzar la banca digital de manera natural i assimilada, perquè és veritat que ofereix seguretat i facilitat per a qui sap utilitzar-la. El costum d'anar al banc per a una part de la població s'ha anat perdent, i parlar d'un problema concret o fins i tot dels nostres estalvis amb una persona a la finestreta sembla que és una cosa de l'ahir.
Tot i això, la digitalització de les entitats bancàries provoca que moltes persones grans no accedeixin amb normalitat a les operacions que necessiten realitzar.
El 75% de les persones grans no accedeixen a Internet de forma diària, és fàcil entendre la dificultat per solucionar les necessitats a l'hora de recórrer a l'entitat on tenen dipositats els seus diners, i més concretament a un caixer, i en el pitjor dels casos via Internet, que és on els empeny amb desconsideració el seu banc.
Segons el Banc d'Espanya, el tancament d'oficines deixa 1,3 milions de persones en situació de vulnerabilitat a l'accés a l'efectiu, i costa d'entendre com es tanca l'accés als diners en efectiu a un segment tan gran acostumat a pagar en metàl·lic que ho prefereix a la targeta.
L'envelliment de la població espanyola és imparable, com també semblaria que és irreversible la reducció de la plantilla dels bancs, una retallada que pocs s'atreveixen a donar per acabat malgrat haver-se cobrat ja més de 100.000 baixes des de la crisi financera
Les gestions relacionades amb la banca agreuja la bretxa digital que afecta sobretot el col·lectiu dels més grans.
Davant d'aquest problema que han generat les entitats financeres, hauria de ser la banca els qui es fessin càrrec d'intentar pal·liar aquesta situació, bé amb una atenció més personalitzada deixant de substituir persones per caixers, o fins i tot formant amb tutors digitals tots els clients que ho necessitin.
A la gent gran la tecnologia ens exclou, perquè no ens han preparat per a la voràgine del model digital als bancs.
Això situa que moltes més persones grans estiguin en una situació vulnerable, perquè els fa dependre d'una altra persona per a molts tràmits que depenen d'aplicacions cada cop més intuïtives. I aquesta persona pot ser de confiança o no.
Per tot això, fem aquesta denúncia pública per falta d'atenció presencial a la gent gran, i que les estratègies de tancar sucursals, potenciar la digitalització i els horaris reduïts d'atenció, xoca frontalment amb un grup important de la societat, la gent gran, exclosos per la banca tan sols pel desconeixement de les tecnologies. I no hauria de ser així.
Demanem als bancs que garanteixin l'atenció i les necessitats de la gent gran.