91è aniversari de la instauració de la Segona República

Membre del Casal popular la Republica de Mollet del Vallès

L'any passat 2021 es van complir 90 anys de la proclamació de la segona república una efemèride que vam haver de passar amb una pandèmia de la covid-19 que s'ha emportat a més de cent mil persones en l'Estat espanyol i 18.700 aproximadament a Catalunya, especialment en residències, amb més de 2 milions de contagiats.
És en aquest context que també lamentem la guerra entre Rússia i Ucraïna, i el reconeixement del govern espanyol a lliurar el Sàhara als marroquins com es va fer en 1975.
És en aquesta situació que celebrarem un any més aquesta efemèride que ens agrada celebrar als republicans i republicanes, per condemnar, a més, el cop feixista de 1936 i els 40 anys de dictadura franquista.
Al mateix temps rendirem un any més homenatge als i les republicanes que van donar la seva vida o van estar represaliades per la dictadura, per lluitar per la llibertat i la justícia social.
Ens agradaria recordar una vegada més alguns dels articles més avançats de la constitució republicana de 1931 i que avui ens donaria garanties per a no entrar en blocs militars agressius com és l'OTAN ni enviar armes a Ucraïna perquè serveixi i continuïn matant els éssers humans.
Articulo1. Espanya és una República democràtica de treballadors de tota classe, que s'organitza en règim de Llibertat i Justícia. Els poders de tots els seus òrgans emanen del poble. La República constitueix un Estat Integral, compatible amb l'autonomia els Municipis i- les Regions.
Article 2. Tots els espanyols són iguals davant la llei.
Article 3. L'Estat espanyol no té religió
Article 6. Espanya renuncia a la guerra com a instrument' de política nacional.
Article 25. No podran ser fonament de privilegi jurídic: la naturalesa, la filiació, el sexe, la classe social, la riquesa, les idees polítiques ni les creences religioses. L'Estat NO reconeix distincions i títols nobiliaris.
Article 36. Els ciutadans d'un i d'un altre sexe, majors de vint-i-tres anys, tindran els mateixos drets electorals conforme determinin les lleis.
I així mateix el reconeixement als drets de les dones, l'educació etc.
Enguany un grup d'homes i dones de la nostra comarca i, per tant, a Mollet estan preparant una consulta popular estatal perquè la ciutadania pugui triar entre la monarquia actual o prefereixen un estat republicà veritablement democràtic i avançat en el social en l'econòmic i cultural. Aquesta consulta se celebrarà el pròxim 14 de maig i com a republicans cridem a participar i a votar república... Viva la República.

Edicions locals