Can Vila, qui en té la responsabilitat última?

Membre de la Plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès i membre d'Esquerra Unida i Alternativa de Mollet

Aquest mes de juliol el Quatre Cantons obre amb el titular L'Ajuntament de Mollet proposa solucions per l’alumnat de Can Vila davant la inactivitat de la Generalitat, recordant que el Departament d’Educació s’excusa, davant el greu problema, perquè els terrenys són de l’Incasòl i no hi pot fer inversions. La cosa és que la Generalitat sí que hi va fer obres d’inversió l’any 2002 i l’any 2015, on van instal·lar uns mòduls provisionals per anar ampliant les places disponibles, per arribar a cobrir a alumnes de 24 municipis diferents, perquè Can Vila és una escola d’educació especial d’àmbit comarcal per alumnes amb discapacitat intel·lectual.

L’Escola compta amb 160 alumnes actualment amb edats que engloben des dels 3 fins als 21 anys. Per tant, parlem de primària i secundària i és el Departament d’Educació qui té la competència d’escolaritzar-los.

Tot i que la gestió del centre és municipal, són els edificis de la part de secundària els que pateixen les esquerdes estructurals que fan que no estiguin en condicions per ocupar-los el curs que ve. Recordem que les competències en la gestió dels centres, en secundària són de la Generalitat i les de primària són municipals. Les instal·lacions s’han deteriorat tant que s’han hagut de declarar en ruïna tècnica, el que significa que els danys superen el 50% del valor de l’edificació i és més econòmic derruir-los que arreglar el problema, segons informe tècnic de l'Ajuntament.

Des d’Esquerra Unida i Alternativa demanem que s’assumeixin les responsabilitats i les obligacions d’inversió a qui correspongui, per això seria bo que es fes públic el conveni signat entre la Generalitat i l'Ajuntament de Mollet, pel qual el consistori porta a terme la gestió de l’escola. Així podríem saber del cert què vol dir "la gestió", què implica, i a qui, realment, hem de demanar explicacions del nefast manteniment dels edificis.
Pel bé de l’alumnat, esperem que s’arribi a un acord satisfactori que els perjudiqui el mínim possible perquè la solució de posar-los en barracons el curs vinent no ens sembla la millor opció sinó la menys dolenta.

Cal un acord entre Generalitat i Ajuntament per dotar aquesta escola d’uns edificis dignes i que l’Ajuntament cedeixi la gestió a Educació, tant de primària com de secundària. Els i les alumnes mereixen un millor tracte per part de les administracions públiques.
Des d’Esquerra Unida i Alternativa de Mollet estem al costat de la comunitat educativa de Can Vila ara i sempre.

 

Edicions locals